Gyermeked rágja a körmét? Válts fókuszt!!!

A Te gyermeked is rágja a körmét? Kipróbáltál már szinte mindent, de nem változott a helyzet? Akkor számodra is megoldást jelenthet a Kids’ Skills módszer.

Az előző cikkemben összegyűjtöttem azt, hogy mi állhat a hátterében, és szülőként milyen eszközöket tudsz alkalmazni megoldásként.

De miért foglalkozom ilyen mélyrehatóan ezzel a témával? A személyes érintettségünk miatt. Én is nagyon hosszú ideig küzdöttem a problémával és most Borinál, 6 éves kislányomnál jelent meg a téma.

Eleinte fel sem tűnt, hogy rágja a körmét, csak körömvágásnál vettem észre, hogy egy-egy ujjáról nem kellett levágnom a körmét, mert „elfogyasztotta”. Aztán a hetek teltével ez egyre több ujját érintette. Így megszületett bennem a felismerés, hogy: „Igen, foglalkoznom kell a témával!”

Előző írásomban összefoglaltam, mit NE tegyél, ha észreveszed, hogy gyermeket rágja a körmét. Hát jelentem, nagyon nehéz betartani. A leggyakoribb szülői reakciónk ilyenkor az, hogy rászólunk: „Ne rágd!”, „Csúnya lesz a körmöd!”. Én is sokszor elkövetem ezt a hibát, pedig tudom, ezzel nem segítek a helyzetén.

Még egy fontos dologra szeretném felhívni a figyelmeteket. Ha otthoni körülmények között szokássá teszed ezt a rászólok technikát, akkor valószínűleg alkalmazni fogod akkor is, mikor mások is hallják pl. boltban, különórán stb. Ilyenkor akaratlanul is megszégyeníted gyermekedet. Érdemes erre odafigyelned, mert könnyen válhatsz partnerből ellenséggé!

Egy alternatív eszköz: Kids’ Skills

A „rossz szokások” esetében megoldásra vezethet, ha áthelyezzük a fókuszt. Közelítsünk a problémához a megoldás felől. Ne az legyen a cél, hogy leszoktassuk a gyermeket a körömrágásról, hanem ösztönözzük a körmök növesztésére. Ha konkrét, elérhető, apró célokat tűzünk ki, akkor a gyermek számára hirtelen elérhető közelségbe kerül a siker, és átélhető a fejlődés örömét.

Ilyen konkrét, apró, de elérhető cél lehet például, hogy egyszerre csak az egyik ujján próbálkozzon a szép köröm növesztésével. A gyermek válassza ki, melyik ujjával szeretné kezdeni. Ha ezzel az egy ujjával sikerrel jár, tartsunk egy kis ünneplést az általa választott módon. A siker után folytassuk a többi ujjával, míg végül mind a tíz körmét sikerül megnövesztenie.

Ebben a folyamatban nagy segítségünkre lehet a Kids’ Skills módszer. Egy „mankót” ad számunkra a fókusz fenntartására és folyamatos visszaigazolást kapunk a haladásról.

Hogy van ez nálunk?

A körömrágás nálunk is mindennapi téma. Sajnos személyes tapasztalat révén, nagyon át tudom érezni, milyen nehéz levetkőzni ezt a rossz szokást.

Hat éves lányom éppen a rossz szokás kialakításának fázisában van. Én is sokszor veszem észre magamon, hogy rászólok: „Ne rágd a körmöd!”. De most már tudatosan figyelek ennek csökkentésére, tudatosítva magamban azt, hogy ezzel tényleg semmit nem segítek neki. Attól, hogy én (mikor észreveszem) figyelmeztetem, még nem fogja tudni abbahagyni. Ezért hívtam segítségül a Kids’ Skills módszerét.

Sokat beszélgetünk arról, lányként mennyire szép, ha valakinek ápolt és szép a körme. Nálunk csak a szépség nem vált be. Próbálkoztunk vele, hogy ha megnöveszti körmeit, ki lehet lakkozni, tudunk rá matricákat tenni. Vettünk körömlakkokat, matricákat, de számára ez nem volt elég motiváló erő. Ezért áthelyeztük a hangsúlyt a körmök ápolására. Mivel a körömvágáshoz még kicsi, olyan eszközt kerestünk neki, amellyel ő maga, biztonságosan el tudja látni a körömápolási teendőket. Kipróbáltuk a Babybeet Körömreszelőjét.

Miért előnyös számunkra?

Az első és legfontosabb, hogy biztonságos. Mivel az ollót még nem tudja biztonsággal használni, így ez a körömreszelő ideális választásnak tűnt, hiszen a 2mm-es habpárnáknak köszönhetőn nem tudja megsérteni vele se a bőrét, se a körömágyat, se a körmét.

Lányom szempontjából nagy előnye, hogy csendes, mert így nem fél tőle. A körömreszelő elemes (2 db AA elemmel működik), ami ugyan nem tartozéka a csomagnak, de a kisgyermekes családoknál szerintem az elem alapfelszereltség a háztartásban.

Nagyon könnyen kezelhető. Szabályozható a sebessége (alacsony/magas) és forgása (óramutató járásával megegyezően/vagy ellentétesen). Mindezt egy gombbal.

Előnye még, hogy a használatát meg tudtam számára mutatni, mert nemcsak csecsemők, gyermekek, hanem felnőttek számára is tartalmaz fejeket. 6 kiegészítő tartozék van a dobozban: 3 párnázott csiszolópapír gyermekek számára és 3 tartozék felnőttek számára.

Kisebb gyermeknél, akár csecsemőknél is kitűnően alkalmazható. Elkerülheted azt a kellemetlen érzést, hogy hagyományos ollóval kell csecsemőd körmét vágni. Ez a körömreszelő gyors, biztonságos és 100 %-ban fájdalommentes. Kisebbeknél akár alvás közben levághatod a körmöket anélkül, hogy felébredne. Ezt segíti, hogy LED-es világítással ellátott.

A különböző fejeknek köszönhetően nem „növi” ki a gyermek és akár az egész család nyugodtan alkalmazhatja.

A körömreszelő használatával Bori megkezdte az „ápolt körmöket szeretnék” képesség kialakítását. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy eltűnt a mindennapjainkból a probléma, de a módszernek köszönhetően már nem arra figyelmeztetem, hogy „Ne rágja a körmét!”, hanem arra, hogy gondoljon a képességre, amit el szeretne sajátítani.

A Kids’ Skills módszernek köszönhetően konkrét lépésekkel tudom segíteni őt a témával kapcsolatban. Partner lettem a megvalósításban. Kiléphettünk az „én rosszat csinálok, te meg figyelmeztetsz erre” viszonyból.

Ha úgy érzed, számotokra is segítséget nyújtana ez a módszer, egyeztessünk egy időpontot!

esztimoricz
esztimoricz
Articles: 26