Miért van szükség a sorrendiség képességére az iskolában?

Ha gyermeked jövőre iskolába megy és szeretnéd, hogy ez a kezdés igazán sikeres legyen számára, akkor ez a cikksorozat neked szól! A következő hetekben elhozom nektek a sikeres iskolakezdéshez szükséges legfontosabb képességeket pl. sorrendiség, finommotorika, alak-háttér állandóság. De ne száraz elméleti anyagra gondoljatok! Azon túl, hogy bemutatom mit is takar az adott képesség, elétek tárom, melyek azok az iskolai/társas helyzetek, ahol az adott készség elengedhetetlen, továbbá otthon is megvalósítható, gyakorlati tippeket hozok Nektek, hogy szülőként is támogatni tudjátok gyermeketeket ezen képességek fejlesztésében.

Ha szeretnéd tudni melyek az iskolaérettség vagy épp iskolaéretlenség jelei, akkor mindenképp olvasd el az alábbi cikkemet!

Első a sorban a sorrendiség

Elsőként a sorrendiség képességével, a szerialitással foglalkozom.

Reggel 8.00. Becsengetnek. Tanár néni megkéri a gyermekeket, hogy vegyék elő a matematika munkafüzetet és a négyzetrácsos füzetet. A munkafüzetet nyissák ki a 3. oldalon és nézzék meg az első feladatot. Egy átlagos tanóra kezdte.

Ha gyermekednél a sorrendiség képessége megfelelően fejlett, akkor rutinszerűen csinálja, nem okoz gondot számára. Viszont ha ezen a területen gyengébb, akkor már ezek az induló feladatok is nagy kihívást jelentenek számára. Csak ül, vár, neki se kezd!

Ha a sorrendiség képessége nem alakul ki vagy fejlettsége nincs a megfelelő szinten, akkor a gyermeket egy sor kudarc éri már az iskolába lépés pillanatában: rossz feladatot old meg, lemarad a többiektől, „büntetést” kap érte és ezzel aláássa saját önbecsülését.

A képesség fejlesztése egy 25-30 fős csoportban szinte lehetetlen, viszont az Komplex iskolafelkészítő egyéni foglalkozások keretében könnyűszerrel megoldható. Azzal, hogy már az iskolába lépés előtt kialakítjuk gyermekednél ezen képesség megfelelő szintjét, egy sor másik (ráépülő) kudarctól óvjuk meg.

A foglalkozásokról itt olvashatsz bővebben!

Mit takar a sorrendiség képessége?

A szerialitás sorrendiséget, egymásutániságot jelent. Egy észlelési folyamat, melynek során a gyermek a különböző érzékszervein keresztül kapott információt rendszerezi, feldolgozza, sorrendbe rakja.

szerialitás típusai a sorozatok elemeinek észlelési területei szerint:

 • vizuális: a látással észlelt sorozatok – pl. betűk sorrendje.
 • auditív: a hallással észlelt sorozatok – pl. hallott szó hangokra bontása.
 • motoros: a mozgássorozatok és azok elemeinek sorrendben való felismerése és leutánzása.

Az iskolakezdés előtt kap nagyobb hangsúlyt, pedig gyermekünk mindennapjaiban születése pillanatától fontos szerepet játszik. Szülőként már a kezdetektől, természetes módon visszük bele a hétköznapokba és adunk alkalmat arra, hogy gyermekünknél kialakuljon ez a képesség.

De mire is gondolok? Például az öltözködésre. Van egy sorrend: előbb jön az alsónemű, zokni/harisnya, csak azután a cipő. Itt nem elég, ha azt tudja, mit kell felvennie, a sorrendre is emlékeznie kell. Sokat segíthetünk neki, ha a közös öltözködések során minden egyes alkalommal el is mondjuk gyermekünknek, hogy mi mi után következik. Így tisztán tudja értelmezni majd az „először” kifejezést.

Egy másik lehetőség a képesség fejlesztésére a napirend kezdetektől történő kialakítása és betartása. Az utóbbi időben egyre több szakember hívja fel a kisgyermekes anyukák figyelmét ennek fontosságára. Személyes tapasztalatból tudom, hogy nem könnyű feladat, de lehet, hogy könnyebb ennek rendszeressé tétele, ha tudod, ezzel már most fontos lépéseket tesztek egy alapvető képesség kialakításáért.

Milyen jelek utalhatnak óvodás gyermekednél a sorrendiség képességének fejletlenségére?

 • nem tudja elsorolni a hét napjait sok gyakorlás után sem;
 • az évszak, napszakok sorrendjét felcseréli;
 • problémái vannak az idő fogalmával (ma, holnap, tegnap);
 • nem tudja időrendi sorrendben elmondani az eseményeket;
 • nem tudja követni a mesét;
 • nehezen tanulja meg a mondókákat, rövid történeket;
 • beszédében hangot, szótagot hagy ki, cserél fel vagy többszöröz meg;
 • gyengébben számol, nem érdeklik a matematikai feladatok;
 • a bemutatott mozgási sort nem tudja leutánozni.

Milyen következményei vannak az iskolában a sorrendiség fejletlenségének?

 • betűt, számot, szótagot, szót hagy ki, vagy többszöröz meg;
 • nem érzi a szótaghatárokat;
 • nehezen tájékozódik a füzetben, feladatlapon;
 • nehézséget okoz számára a szorzótábla megtanulása vagy a szöveges példák megértése;
 • verstanulásnál nem tudja megjegyezni a szavak sorrendjét;
 • problémái adódnak az idegen nyelv tanulással;

Az időben megkezdett fejlesztés révén megelőzhető a képesség gyengeségéhez társuló másodlagos problémák kialakulása.

A képesség gyengeségének másodlagos következményei

 • megnehezítik a tanulást;
 • a gyermek túlterhelt, fáradt lesz;
 • sorozatos kudarcok érik;
 • lelki problémákat okoz (pl. szorongás, visszahúzódás)
 • magatartási zavarokkal párosul (pl. figyelemzavar, ingerültség).

Szülőként is sokat tehetsz

A szerialitás képessége nagyon jól fejleszthető: otthon, az óvodában, az iskolában vagy akár külön foglalkozások keretében. Az általam tartott Komplex iskolafelkészítő foglalkozások során a fejlesztés mindig személyre szabott és játékos gyakorlatokkal történik.

Ha tisztában vagy vele, hogy ezen képesség területén gyermekednek még fejlődnie kell, akkor érdemes odafigyelned a gyermekkel való kommunikációra. A szünet nélküli beszédet az ilyen gyermek nem tudja lekövetni. Figyelme hamar elkalandozik. Ezért a beszédedben a gondolati egységek között mindig tarts szünetet.

 1. Készülj elő! A szükséges feladatokat, eszközöket készítsd elő!
 2. Keltsd fel a gyermek érdeklődését! Gyermekedet Te ismered a legjobban. Próbálj olyan feladatokat, feladattípusokat választani, ami közel áll hozzá pl. ha tudod, hogy szereti a járműveket, akkor a sorminta alkotásnál ilyen figurákat válassz.
 3. Teremts jó hangulatot! Legyen ez egy közös program, ne egy kötelező feladat!
 4. Probléma helyett fejlesztés! Érzékeltesd vele, hogy a képesség ott van benne és egy kis segítséggel ez könnyűszerrel elsajátítható, fejleszthető.
 5. Gyakoroljatok!

+1 tipp: A feladatoknál figyeljetek a fokozatosságra!

Tippek a sorrendiség képességének otthoni fejlesztéséhez

Auditív szerialiás fejlesztése játékok révén

Ritmustapsolás

A gyereknek be kell csuknia a szemét. Tapsolj neki egy ritmust, majd hallás után vissza kell adnia a hallott ritmust.

Szavak hangokra bontása és szóismétlés

Szósorokat mondasz neki, melyeket hallás után el kell ismételnie. Könnyű sorozattal kezdjetek, mint például „maci, bögre, virág”, majd lehet egy-egy szóval bővíteni a sorozatot, addig, míg vissza tudja mondani pontos sorrendben.

A vizuális szerialitás fejlesztése játékosan

A vizuális szerialitás során folyamatosan cselekedtetjük a gyermeket. Kevés eszközzel is nagyon szórakoztató feladatokat lehet végezni. A gyermekek általában szívesen végzi, mert látványos sikerrel járnak.

3 játéktipp, mely segíti a vizuális ritmus felismerését:

 1. gyöngyfűzés meghatározott sorrendben: már egészen kis korban is elkezdhető. Ha nagyobb gyermekünk számára gondot okoz, akkor mindenképpen a nagyméretű gyöngyökkel kezdjük, és ha azt már jól begyakorolta, utána csökkentsük a gyöngyök méretét.
 2. LEGO sorozatok, tornyok építése meghatározott sorrendben! Kisebbeknél már a Duplóval el lehet kezdeni és a színek is nagyon jól begyakorolhatók vele.
 3. Rajzoljunk nyakláncot és díszítsük színes gyöngyökkel!

A motoros szerialitás fejlesztése játékosan

A motoros szerialitás nagyon jól fejleszthető a Komplex mozgásterápia segítségével. Az Iskolafelkészítő foglalkozások során szinte minden alkalommal szerepel a feladatok között. 

 1. A gyerekkel egy vonalban állunk és a következő mozdulatokat végezzük el: előrelép, mellézár, felugrik! Aki tízszer hibátlanul elvégzi a mozdulatsort, az teljesítette a küldetést.
 2. A gyereknek annyit kell tapsolniuk ahány évesek, majd ugyanannyit ugrania. Nehezítve ugyanez: Páros lábbal, csípőre tett kézzel kell annyit ugrania a gyereknek, ahány évesek, majd bal lábon és jobb lábon is.
 3. Akár zenére is végezhettek ismétlődő mozdulatsort! Hogyan? Ebben a videóban bemutatom:

Ha további segítségre van szükséged, jelentkezz be valamelyik elérhetőségünkön!

esztimoricz
esztimoricz
Articles: 26