Kérdésdömping: menjen vagy maradjon?

Abban szerintem egyetértünk, hogy a gyermek életének egyik legnagyobb fordulópontja az iskolakezdés. Ha ez az indulás nem sikeres, az jelentős mértékben meghatározza a gyermek további pályafutását. 
Gyermekünk iskolaérettségével legtöbbször akkor kezdünk el foglalkozni, amikor tankötelessé válik. És ahogy beleássuk magunkat a témába, rájövünk, hogy mennyi kérdésre kell választ találnunk és főleg, milyen fontos döntéseket kell meghoznunk.

Az első kérdés tehát: „Mikortól tanköteles?”

Erre viszonylag gyorsan megtaláljuk a válasz, hiszen törvény szabályozza: 
„a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik.” (Nkt. 45. §. (2) bekezdés). Ez most számodra azt jelenti, hogy ha gyermeked 2024. augusztus 31. napjáig betölti a 6. életévét, akkor alapesetbe meg kell kezdenie a 2024/2025-ös tanévet.

Ha az előző évben volt tanköteles, de valamilyen oknál fogva (szakértői vélemény vagy szülői kérelem alapján) nem kezdte meg az idei tanévet, vagyis még egy év óvodai nevelésben részesült, akkor neki a 2024/2025-ös tanévet mindenképp meg kell kezdenie.
Egy dolog az, mint mond a törvény és egy másik, hogy mi szülőként hogyan látjuk ezt!

Így jön a második kérdés: „Menjen vagy maradjon?”

Ha gyermeked tanköteles és úgy látod, felkészült az iskolára, valamint az óvodától is ezt a visszajelzést kapod, akkor „ovis feladatod” nincs több. Rögtön át is térhetsz az „iskolás feladataidra”. Elkezdheted keresni a Nektek leginkább megfelelő iskolát.
De ha úgy látod, vagy azt a visszaigazolást kapod a szakemberektől, hogy szükség lenne még egy év óvodai nevelésre, akkor két lehetőség közül választhatsz:
1. Te nyújtasz be kérelmet az Oktatási Hivatalhoz a tankötelezettség halasztására:

Mivel a kérelem benyújtására csak 2024. januárjában lesz lehetőség, most nem részletezem ennek a módját. Ígérem, mikor aktuális lesz, foglalkozni fogok vele. Addig is, ha úgy érzed nincs semmi a kezedben a szülői kérelemhez, tájékozódj a gyermek iránytű oldalon az iskolakészültségi felmérésről. 

Az Oktatási Hivatal oldalán részletes tájékoztatást olvashattok a tankötelezettség halasztására vonatkozó kérelmek tartalmi, formai követelményeiről és az eljárásrendről: https://www.oktatas.hu/kozneveles/tankotelezettseg/tankotelezettseg_halasztasa

2. Szakértői bizottság mondja ki a halasztást

Ebben az esetben a pedagógiai szakszolgálat tesz javaslatot arra, hogy a gyermek további egy évig maradjon az óvodában. Fontos kiemelni, hogy az illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága kizárólag a sajátos nevelési igény, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség megállapításával összefüggésben teheti ezt meg. Ahogy Ti gyakran nevezitek “címke” kell hozzá!

Ha bizonytalan vagy a “Menjen vagy maradjon” kérdésben és szívesen átbeszélnéd a témát egy pedagógus szakemberrel, gyertek el hozzám egy konzultációra!

Móricz Eszter vagyok, a Gyermek Iránytű megálmodója és alapítója. Szombathelyen, a Thököly utcában fogadom a családokat, hogy együtt meg tudjuk alapozni a döntést: menjen a gyermek jövőre iskolába, vagy maradjon még egy évet az oviban? 

Pedagógusként és coachként egyedülálló módszerrel tartom foglalkozásaimat és adok átlátható, pontos, írásos összegzést a gyermek iskolaérettségéről. 

Keressetek meg akár a felmérés, akár a továbbiak kapcsán!

gyermek és ifjúsági coach
esztimoricz
esztimoricz
Articles: 26