Iskolaérettségi felmérés magánúton

Amikor nagycsoportos lesz a gyerkőc, év elején az óvó nénik az első szülő értekezleten elmondják, hogy valamikor szeptember-október folyamán a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai eljönnek az óvodába, és elvégzik az iskolaérettségi felmérést, hogy eldőljön, a gyermek mehet-e jövőre iskolába vagy sem. Ez sokatok számára stresszfaktor! Vagy azért, mert szeretnéd, hogy menjen a gyermeked iskolába, vagy azért, mert még visszatartanád, és az eredmény ezt nagyban befolyásolja majd. 

Kevesen tudjátok azonban, hogy az iskolaérettségi felmérést magánúton is el lehet végeztetni. Tény persze, hogy ez a vizsgálat nem helyettesíti az óvodai felmérést, viszont rendkívül hasznos lehet, akkor is, ha iskolába küldenénk csemeténket, és akkor is, ha még vissza szeretnénk tartani. Miért érdemes elvégeztetni, és miben más ez, mint az óvodai felmérés? A következőkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe. 

Miért fizessek az iskolaérettségiért, ha az óvodában ingyenesen elvégzik?

Az iskolaérettségi felmérés során a nagycsoportos gyerekek részképességeinek fejlettségét vizsgálják, hogy el lehessen dönteni, a gyermek alkalmas, illetve az lesz-e egy év múlva az iskolára vagy sem. Ez a felmérés nemcsak, hogy ingyenes az óvodában, de kötelező is. Ugyanakkor arra is van már lehetőség, hogy privátban, magánúton végeztessük el. 

Mikor érdemes kérni a Gyermek Iránytű egyéni iskolaérettségi felmérést?
Ha

 • nem vagytok elégedettek az óvodai vizsgálattal;
 • nem értetek egyet az óvodai vizsgálat eredményével;
 • nem kaptatok megfelelő tájékoztatás az óvodai felmérésről;
 • részletes képet szeretnétek kapni gyermeketek egyes részképességek pillanatnyi állapotáról;
 • tanácstalanok vagytok a döntést illetően, szeretnétek egy szakemberrel átbeszélni a lehetőségeket;
 • szeretnétek, ha gyermeketek iskolát kezdene szeptemberben;
 • mindenképp vissza szeretnétek tartani gyermeketeket.

Az Gyermek Iránytűnél végzett egyéni iskolaérettségi felmérés előnyei

Bár ingyen is elvégezik az óvodában a gyermek képességeinek felmérést, mégis ha a fenti okok bármelyike fennáll nálatok, akkor érdemes időpont egyeztetni a Gyermek Iránytűnél a magán felmérésre. 

Számos előnye van a felmérésünknek, melyekről még mindig kevés szülőnek van tudomása:

 • egyéni felmérés: az óvodában az iskolaérettségi felmérés csoportosan történik tehát a gyermek egyéni képességeire, személyiségére, tempójára nem igazán tudnak figyelmet fordítani. Nálunk a felmérés kétszemélyes helyzetben történik. Csak a gyermekre irányul a szakember figyelme, így minden területen pontos képet kaphatunk az egyes részképességek pillanatnyi fejlettségi állapotáról. 
 • a szülő is pontosan tájékozódhat: az óvodákban viszonylag ritkán kapnak a szülők pontos tájékoztatást gyermekük fejlettségi állapotáról. Legtöbbször csak annyit mondanak: mehet vagy nem. Sőt! Gyakran csak akkor szólnak, ha elmaradás van, hiszen a „mehet az természetes”! Ezzel szemben a Gyermek Iránytűnél a felmérés eredményéről a szülő részletes kiértékelést kap egy személyes találkozó keretében, így pontosan tudni fogja, mely képességek igényeknek esetleges fejlesztést. 
 • segítség a folytatásról: attól, hogy a felmérés alapján a gyermek alkalmas az iskolára, még nem jelenti azt, hogy ne lenne szüksége fejlesztésre. Egyes részterületek esetében lehetnek hiányosságok, melyekre az óvodai felmérés ismertetésekor sokszor nem derül fény, egyszerűen elfogadja a szülő, hogy a gyermek mehet iskolába, és kész. A magánúton végzett vizsgálat során azonban nemcsak egy egyszavas választ kapunk arra kérdésre, hogy mehet-e a gyerek iskolába, hanem pontos kiértékelést, és persze tanácsokat arra vonatkozóan, hogy mit kezdjünk a kapott eredménnyel. 
 • szülői kérelem beadásához is hasznos lehet: amennyiben nem szeretnénk iskolába küldeni a gyermekünket és a szülői kérelem beadása mellett döntünk, akkor a magán úton végzett felmérés eredményeit is fel tudjuk használni az indokláshoz.

Mire használhatjuk az eredményét?

Ahogyan az már fentebb említésre került, a privát vizsgálat eredménye ugyan nem helyettesíti az óvodai felmérést, de rendkívül hasznos lehet a számunkra. Általa

 • pontos képet kapunk az egyes részképességek fejlettségi szintjéről;
 • támpontot adhat a iskolaválasztásnál;
 • segítheti a döntést ha gyermekünknek valamilyen mozgásformát, óvoda melletti tevékenységet, fejlesztést, foglalkozást szeretnénk;
 • szülői konzultáció keretében át tudjuk beszélni a további lehetőségeket;
 • segítséget ad a szülői kérelem beadásához.

A döntés és annak felelőssége is a Te kezedben van, de van egy jó hírem, nem vagy kiszolgáltatott helyzetben, mert a Gyermek Iránytűnél minden kérdésedre szakértő választ adunk.

Mérjük fel pontosan! Tegyük meg együtt, nézzük meg mind a képességeit, mind a fejlesztendő területeket. Beszéljük át alaposan a felmérés eredményét és a további teendőket.

Móricz Eszter vagyok, a Gyermek Iránytű megálmodója és alapítója. Szombathelyen, a Thököly utcában fogadom a családokat, hogy együtt meg tudjuk alapozni a döntést: menjen a gyermek jövőre iskolába, vagy maradjon még egy évet az oviban? 

Pedagógusként és coachként egyedülálló módszerrel tartom foglalkozásaimat és adok átlátható, pontos, írásos összegzést a gyermek iskolaérettségéről. 

Keressetek meg akár a felmérés, akár a továbbiak kapcsán!

gyermek és ifjúsági coach
esztimoricz
esztimoricz
Articles: 26